Over mij

Wie zit er achter Lingua Forensica?

Foto: Lotte van Uittert (2020)

Wie ben ik? Ik ben Meike de Boer (29), geboren en getogen in Utrecht en voor mijn promotieonderzoek verhuisd naar Leiden.

Specialisaties: forensische taalkunde, forensische spraakwetenschap, rechtspsychologie, criminologie. Lees hier verder.

Hobby’s: dansen, vioolspelen, yoga, pilates, lezen, vegan koken (en eten).

Wat wilde ik worden toen ik 7 was? politieagent te paard

Wat wilde ik worden toen ik 17 was? dierenarts

Favoriete boek/film: Harry Potter. Wist je trouwens dat J.K. Rowling’s pseudoniem Robert Galbraith mede aan het licht kwam dankzij auteurschapsanalyse? Dat is een techniek die we ook in de forensische taalkunde gebruiken!

Huisdier: Dobby (16 jaar)

Vrijwilligerswerk:

  1. Alzheimer en mantelzorgondersteuning: Ik sprak op verschillende bijeenkomsten en in de media over mijn vaders ziekte, die eind 2017 op 66-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van Alzheimer. Op de foto in het kader rechtsboven geef ik een inleiding op de documentaire “Mijn hoofd in eigen hand” van Happy Motions tijdens een bijeenkomst van Stichting Mentorschap Amsterdam in Eye.
  2. Natuur en milieu: Ik ben secretaris bij de stichting Stem voor Dieren en ben actief bij de Partij voor de Dieren in de afdeling Zuid-Holland en in de lokale werkgroep in Leiden. Daarnaast ben ik Environmental Advisor bij de Germanic Society for Forensic Linguistics, waar ik onder andere verantwoordelijk ben voor de GSFL Goes Green! nieuwsbrief.
  3. Re-integratie van (ex-)gedetineerden: Als vrijwilligerscoördinator bij Exodus koppel ik gemotiveerde vrijwilligers aan (ex-)gedetineerden om ze te begeleiden bij hun terugkeer in de maatschappij.
Met de échte James Fitzgerald bij de cursus Forensic Linguistics aan Hofstra University (Hempstead, NY)

Kijktip: “Manhunt: Unabomber”. De serie volgt FBI-agent James Fitzgerald (gespeeld door Sam Worthington), die een van de pioniers was in het toepassen van forensische taalkunde in de opsporing en die een van mijn docenten was bij een snelcursus Forensische taalkunde in Amerika (lees hier).

Leestips:

  • Non-fictie: “Word Crime” en “More Word Crimes” van forensisch taalkundige John Olsson. Hij beschrijft zaken waarin taal een rol speelde bij de oplossing en/of berechting. Het perfecte boek voor een beginnende interesse in forensische taalkunde!
  • Fictie: “Muidhond” van forensisch psychologe Inge Schilperoord. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een pedofiel die na vrijspraak (gebrek aan bewijs) voor een eerder vergrijp bij zijn moeder gaat wonen en een vriendschap aangaat met zijn jonge buurmeisje. Hoezeer je als lezer soms ook sympathiseert met de hoofdpersoon, alles in je schreeuwt: ‘blijf uit haar buurt, dit gaat mis!’ Het boek blijft spannend tot op de laatste bladzijde en je blijft maar hopen dat er niets gebeurt…